• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası



Anıl YÜCEL
Özel Eğitimci / Yazar

Telif Hakkı Uyarısı
Her Hakkı Saklıdır ©
Bu web Sitesi ve tüm sayfaları 5846 sayılı Fikir ve Mülkiyet Hakları Kanunu'na tabidir. İnternet sitesinde bulunan hiçbir bilgi; önceden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden, değiştirilemez, kopyalanamaz ya da dağıtılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı kaynak gösterilmeden başka bir web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

Röportaj

Anadolu Life Dergisiyle Yaptığımız Röportaj'da Türkiye'de Özel Eğitim'in durumunu ve Ailelerin karşılaştıkları Problemleri Konuştuk. 

Özel Eğitim Nedir?
Bedensel, Zihinsel Sosyal ve duygusal özellikleri bakımından akranlarından farklı özellikleri olan çocuklara özel olarak yetiştirilmiş personel tarafından verilen ve bireyin çevresine olan bağlılığı en aza indirerek bağımsız yaşamasını sağlamak amacıyla bireyin kendisine ve yakın çevresin yapılan hizmettir.


Sizce Özel Eğitim dallarında yer alan bir eğitimcide bulunması gereken özellikler nelerdir?

En önemlisi Sabır... Bir Özel Eğitimci mutlaka sabırlı ve anlayışlı olmak zorundadır. Bunun yanı sıra bana göre en önemli bir diğer özellikte mutlaka empati yeteneği gelişmiş olması gerekir. Çünkü ailelerin durumlarını da anlamaya çalışmak gerekir. Bu açıdan hem aileleri hem de bireyi dinleyebilmeli onları anlayabilmelisiniz. Bütün bunların yanı sıra bir Özel Eğitimci için kendini güncellemek ve geliştirmek de önemli bir özelliktir.

Türkiye'de Özel Eğitim Uygulamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz sizce gereken önem veriliyor mu?

Şu an için çok olumlu şeyler söyleyemeyeceğim her ne kadar ufak adımlar atılıyor olsa da heldiğimiz nokta Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça geridedir. Ancak inanıyorum ki ilerleyen dönemlerde Türkiye'de de Özel Eğitim hak ettiği konuma gelecektir.

Bir Özel Eğitimci olarak karşılaştığınız problemlerden bahsedebilir misiniz?

Ne yazık ki Eğitimciler arasında halen Özel Eğitim anlayışının yeteri kadar anlaşılmamış olması ve kendilerine ait önyargıları aşamıyor olmaları şu an için özel eğitimde ki en önemli sıkıntılardan biridir. Bütün bunların yanı sıra Türkiye'de Özel Eğitime verilen önemin yeterli olmaması ve kaynaştırma mantığının henüz yerleşmemiş olması gibi mutlaka aşılması gereken problemler mevcuttur.

Aileler ne tür sorunlarla karşılaşıyorlar ve ne yapmalılar?

Öncelikli Özel gereksinimli çocukların aileleri bu durumu çok kolay kabullenmiyorlar ve kabullenecek olsalar bile etraftan görecekleri tepkilerden dolayı sosyal hayatlarını neredeyse sıfırlıyorlar. Bu ailelerin karşılaştıkları en önemli sıkıntılardan biridir
çünkü bir süre sonra birbirlerine gösterdikleri tahammüller azalılar ve içerideki kızgınlık faktörü artar. Bütün bu yaşananlar zamanla boşanmaya kadar ilerleyebilir. Bu nedenle Özel Eğitimde çocuklarının olduğu kadar bu zorlu süreçte aileye de verilecek destek çok önemlidir. Aileler eğitilmeli ve hatta bilinçlendirilmelidir.

Özel Eğitim'de Ailelere yönelik önerileriniz nelerdir?

Genellikle aileler çocuklarının özel eğitime muhtaç olduklarını öğrendikten sonra
onlara karşı normallerden farklı bir davranış ve tutum sergilemeye başlarlar.
Bu davranış ve tutumlar çocukların sosyal duygusal ve kişilik gelişimlerini büyük oranda engeller. Ailede çocuğun gelişimini engelleyen bu gidi davranışlardan mutlaka kaçınılması gerekir. Bu nedenle Özel gereksinimli çocuk mutlaka
aile tarafından kabullenilmeli ve özel eğitime yönelik eğitimine geç kalınmadan bir an önce başlanmalıdır.

Sen yapamazsın başaramazsın gibi sözlerle çocuğun özgüvenini sarsacak zedeleyecek tutum ve davranışlardan mutlaka kaçınılmalıdır. Çocuklarının yeteneklerinin sınırlı olduğu bilinmeli ve yeteğinin üstünde bir şey istenmemelidir aksi halde çocuk başarısızlıkla karşı karşıya kalacak ve kendine olan güveninini kaybetmeye başlayacaktır.

Bir de şunu fark ettim bazı aileler çocuklarını evden hiç dışarı çıkarmıyorlar?

Çocuklar evde gizlenmemelidir, çünkü bu çocukların zihinsel, duyusak ve sosyal gelişimlerini yaşayarak öğrenme yoluyla gelişeceği
hiç bir zaman unutulmamalıdır. Çocukları evde saklamak yerine onları toplum içine çıkararak ve sosyal ilişkiler kurmasını sağlayarak bu gelişimlerinin desteklenmesi gerekir. Aileler bunu utanç kaynağı olarak görmemeli ve akranlarıyla ilişkiler kurmasının
önüne geçilmemelidir.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Bu çocuklar ailede geçimsizlik nedeni olmamalıdır. Anne ve baba biribrini suçlamaktansa çocuğun eğitimi konusunda neler yapabileceklerini araştırmalı ve bu konuda gerekli olan
adımları atmaktan kaçınmamalıdır. Unutmayın Özel Eğitim yavaş da olsa sürekli ilerlemek ve asla vazgeçmemektir.

Anadolu Life Dergisi

OTİZM TESTİ
Hava Durumu
Saat