• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası



Anıl YÜCEL
Özel Eğitimci / Yazar

Telif Hakkı Uyarısı
Her Hakkı Saklıdır ©
Bu web Sitesi ve tüm sayfaları 5846 sayılı Fikir ve Mülkiyet Hakları Kanunu'na tabidir. İnternet sitesinde bulunan hiçbir bilgi; önceden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden, değiştirilemez, kopyalanamaz ya da dağıtılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı kaynak gösterilmeden başka bir web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.
Otizmli Çocuklar Sizden Ne İster?

-Otizmli çocuklar her şeyden önce kabullenilmek isterler. Lütfen onları koşulsuz sevin ve kabul edin.

-Otizmli çocuklarımızın duyusal algıları bozuk olabilir, sizin fark etmediğiniz kokular, sesler, tatlar onları rahatsız edebilir, lütfen onlara karşı daha anlayışlı olun.

-Bulunduğu çevre onlar için korkunç derecede tehdit edici görünebilir, bazen bir alışveriş bile onlar için adeta işkenceye dönüşebilir, böyle zamanlarda verdiği tepkilerin kendilerini korumak için yaptıklarını unutmayın.

-Çevredeki gürültüler, kokular onları rahatsız edebilir hatta koku duyuları o kadar hassasdır ki bazı zamanlar çevreden gelen kokulardan bile tiksinebilir ve ellerinde olmadan aşırı tepki verebilirler. Lütfen onları yargılamadan önce onları anlamaya çalışmayı deneyin.

-Etraftaki ışıklar, cam yansımaları bazen gözlerini alabilir ve onları rahatsız edebilirler hatta tüm bunlar odaklanmalarını engeller ve sizi dinleyemez hale gelmesine neden olabilir. Bu yüzden onların ilgisiz görüntüleri sizi aldatmasın.

- Kurduğunuz uzun cümleler onlara anlamsız gelebilir ve bağlantı kurmalarını engelleyebilir, otizmli çocuklarımızın sınırlı bir cümle dağarcığı vardır bu nedenle onlarla konuşurken basit ve net kelimeler seçmeye özen gösterin. Bu onlar için daha anlaşılır olacaktır.

-Bazen aynı kelimeyi sürekli tekrarlayabilirler ama bunu çoğu kere baskı altındayken size veya çevresine cevap vermek zorunda hissettiği için yapıyor olabilirler. Otizmli çocuklarımızın dil gelişimleri oldukça zorlu bir süreçtir ve görsel algıları daha iyi olduğundan yapmasını istediğiniz şeyleri onlara göstermeye özen gösterin.

-Otizmli çocuklarımızda zaman zaman ağlama, kriz, öfke nöbetleri yaşayabilirler, bunları tetikleyen faktörleri ortadan kaldırmaya çalışın, çünkü bu nöbetler otizmli çocuğa aşırı yüklenildiğinde ve baskı yapıldığında ortaya çıkar.

-Ve en önemlisi onlara karşı sabırlı olun, otizmli çocuklar sizden sabır ister, otizmi bir eksiklik değil farklılık olarak görün ve onların başarılı olabilmeleri için mutlaka sizin desteğinize ihtiyaçları olduğunu unutmayın.

Anıl YÜCEL

  
3171 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
OTİZM TESTİ
Hava Durumu
Saat