• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası



Anıl YÜCEL
Özel Eğitimci / Yazar

Telif Hakkı Uyarısı
Her Hakkı Saklıdır ©
Bu web Sitesi ve tüm sayfaları 5846 sayılı Fikir ve Mülkiyet Hakları Kanunu'na tabidir. İnternet sitesinde bulunan hiçbir bilgi; önceden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden, değiştirilemez, kopyalanamaz ya da dağıtılamaz. Sitenin bütünü veya bir kısmı kaynak gösterilmeden başka bir web sitesinde izinsiz olarak kullanılamaz. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

Öğrenme Güçlüğü



Ö
ğrenme güçlüğü bir zeka geriliği değildir. Çoğunlukla birlikte görülse bile dikkat eksikliği ve hiperaktivite’den farklı bir durumdur. Eğer çocuğunuzda öğrenme güçlüğü varsa en önemlisi bunu kabul edin. Öğrenme güçlüğü olan çocukların en önemli tedavisi eğitimdir.


Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar çoğu zaman bu durumun farkındadırlar ve belli etmemeye çalışsalar bile örneğin eğitim hayatında sınıfındaki birçok arkadaşının gerisinde kaldığını bilir ve bunun için kendilerini kötü hissederler. İşte bu nedenle çoğunlukla dersten kaçma davranışı sıklıkla görülmektedir. Birçoğu doğal olarak derse katılmak istemez ve ödev yapmak onlar için adeta bir işkence haline gelir. Ailelerin bu gibi durumlarda çocuklarını anlamaya çalışmaları ve çocuklarına gerekli desteği sunmaları onların en büyük ilacıdır. 

Asla karıştırmayın bu çocuklarda zeka geriliği yoktur, zekaları normal düzeyde veya üzerindedir. Hatta bazı alanlarda sizi bile şaşırtacak derecede güzel başarılara imza atabilirler. Örneğin bir alanda çok başarılı olmasına karşın diğer alanda yaşının çok altında performans gösterebilir ve işte tamda bu nokta öfkelenmeden onu anlamaya çalışmanız gerekmektedir.

Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar çoğunlukla sayıları tanımada, çarpım tablosunu öğrenmede sıkıntı yaşayabilirler. Ama öte yandan öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların bir kısmı okuma yazmada çok geri kalmışken, matematik alanında çok başarılı olabilir. Bu kıstasda şunu da unutmayın bu çocuk matematikle daha çok ilgilendiği ve okuma yazmayla ilgilenmediği için başarılı olamıyor değiller, çünkü bu isteğe bağlı ve en önemlisi onların elinde olan bir durum değildir. Bu gerçeği kabullenmeniz öğrenme güçlüğü olan çocukları daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?

Bir çocuğun zeki olması onun her zaman kolay bir şekilde öğrenebileceği anlamına gelmez. Zeki çocuklarda öğrenme ve algılama güçlükleri yaşayabilir. Bu bakımdan öğrenme güçlüğü kesinlikle bir zeka geriliği göstergesi değildir. Öğrenme güçlüğü Türkiye’de yüzde 9 gibi yüksek bir oranda görülmektedir. Bu da Türkiye’de ilkokula giden her yüz çocuktan 9’unda öğrenme güçlüğü sorunu var demektir. Öğrenme güçlüğünün günümüzdeki kesin nedeni tam olarak bilinememekle birlikte genetik etmenler, norölojik bozukluklardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Öğrenme güçlüğü belirtileri çocuğun günlük yaşamındaki birçok alanda kendini gösterebilir. Genel anlamda öğrenme güçlüğüne sahip çocuklarda şu belirtiler sıklıkla görülür;

*Görsel algılama güçlüğü çekerler, resimdeki harfleri ve şekilleri çizmekte zorlanırlar.

*Okuduğu parçanın anlamını anlamakta ve parçayla ilgili sorulara cevap vermekte zorlanırlar.

*Okurken yerleri kaybeder veya satır atlarlar.

*Bazı harfleri karıştırabilir veya ters yazabilirler. (ev/ve vb.)

*Dikkat bozukluğu vardır, ilgileri kolayca başka yönlere kayar,

*Dikkatlerini bir işe ve oyuna vermekte zorlanırlar.

*Çevresiyle uyumsuzluk problemleri yaşarlar,

*Duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanır, düzgün cümleler kuramazlar.


Anıl YÜCEL

Özel Eğitimci/Yazar

OTİZM TESTİ
Hava Durumu
Saat